Kernen i afhængighed

Kernen i afhængighed

Dybest set handler afhængighed, om en manglende forbindelse til kerneselvet. Det betyder en manglende forbindelse til det du oprindeligt er, til dit sande væsen.

Den dybereliggende årsag til, at vi bliver afhængige af relationer, alkohol, mad, sex, arbejde osv. findes i det tidlige samspil med vores primære voksne.

Vores primære voksne, har altså en vigtig rolle i forhold til at etablere kontakt til vores sande selv. Det kan være at mor eller far, af en eller anden grund, ikke formåede at møde dig, som det væsen du er. Det skaber en grundliggende følelse af tomhed og smerte.

Hvis mor ikke formåede at se dig og aflæse dine behov, da du var barn, måtte du derfor danne overlevelsesstrategier for at beskytte dig mod at mærke tomheden og smerten.

Den manglende forbindelse til kerneselvet har altså stor betydning for, om man skaber en afhængighedesstruktur. Denne afhængighedsstruktur kan senere i livet udvikle sig til et misbrug.

Det sande selv og de kernekvaliteter vi har med os, bliver altså lagt i baggrunden. I stedet fylder vi tomrummet ud med det vi bliver afhængige af, for at dulme det smertefulde sted i os.

I et terapeutisk forløb får du mulighed for at bevidstgøre, bearbejde og forløse det der har fjernet dig fra, den du oprindeligt er. Det handler om at arbejde sig henimod, at blive sin egen kærlige voksne, der fra hjertet kan møde det smertefulde sted. Og få fat på at du er meget mere end afhængigheden.

I terapien arbejder du nænsomt, med at pendulere mellem kerneselv og det der har gjort ondt. I små bidder møder du det smertefulde sted, uden at blive opslugt af det. På den måde kan du efter hånden forløse og tranformere det uforløste sted og hen ad vejen bearbejde de følelser af sorg, skam, vrede og angst, der er forbundet med den manglende forbindelse til din kerne.

Under terapien arbejdes der med en afklaring og bevidstgørelse af afhængighedsadfærden. Ærligheden og en erkendelse af, hvordan mønstret ser ud er vigtig for at arbejde med den dybereliggende årsag til afhængigheden.

Det at komme ud af en afhængighed starter med en erkendelse af problemet, at være ærlig over for dig selv og se virkeligheden som den er. Med støtte fra terapeuten, kan du begynde at tilegne dig en ny adfærd og et nyt liv uden misbrug. Du kan stille og roligt begynde at forstå hvad afhængigheden handler om, og hvilket tomrum den har skulle udfylde.

Ved nærmere undersøgelse, vil du, med hjælp fra terapeuten, forstå at der har været en god grund til at afhængigheden lever så stærkt i dig, og på den måde gøre dig fri af den.

I terapien får du dermed mulighed for at arbejde med din afhængighedsproblematik, eller det mønster, du måske føler dig fastlåst i. Det mønster der forhindrer dig i at udfolde dine evner og leve fra et autentisk sted i dig.

Dette vil gøre dig i stand til at tage ansvar for de følelser der har været lukket nede af misbruget. Du lærer at komme i kontakt med dine sande behov, fremfor at flygte ud i det lystbetonede for at komme væk fra at mærke dig selv.

Det handler også om at bevidstegøre offerrollen der ofte en stor del af afhængighedsmønstret og dermed både at integrere skyggerne og gaverne.

I terapien bruger jeg metoder som healing af indre barn, kreativt arbejde med skyggerne, åndedrætsterapi, kropsterapi, tegneterapi med udgangspunkt i hvad der måtte opstå af processer og behov i det terapeutiske felt.